Poznanie kolejnych etapów produkcji chleba stało się możliwe dzięki uprzejmości Państwa Pyskło, którzy oprowadzili uczniów klasy IIIA SP po swojej piekarni Zagrodnicza. Uczestnicy zorganizowanej w dniu 26 września wycieczki poznali składniki, z których powstaje pieczywo różnych gatunków, oglądali maszyny wykorzystywane w piekarni oraz przyglądali się pracy piekarza.
„Mogliśmy wejść do chłodni i do maszyny, w której rośnie chleb”- wspomina Mateusz Binkowski a Piotr Szymiec dodaje po piekarni „oprowadził nas sympatyczny pan” „nasz przewodnik pokazał nam dwa rodzaje pieców- wsadowy i obrotowy”. „Najpierw zobaczyliśmy komorę fermentacyjną, potem piec obrotowy, a na koniec zobaczyliśmy chłodnię. To oczywiście nie były wszystkie atrakcje, według mnie było super!- podsumowuje wycieczkę Staś Kuczuro.
Za pouczającą i ciekawą lekcję właścicielom piekarni, a w szczególności sympatycznemu Panu Tomaszowi Pyskło, serdecznie dziękuje wychowawczyni klasy IIA SP Renata Szpindor wraz z podopiecznymi
