Czwartkowe zajęcia edukacyjne zamiast w szkole w Pobiedziskach Letnisku miały miejsce w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu w Szreniawie. Dwie klasy III, a i b, miały już zaplanowane  lekcje: " Od ziarenka do bochenka" i " Z wiejskiego stołu- masło i ser". Każda lekcja trwała około 1, 5 godziny. Najpierw trochę teorii, a potem w ruch poszły dłonie. Czas szybko mijał, a każda chwila została wykorzystana maksymalnie. Chleb z pieca chlebowego, własnoręcznie zrobiony gzik ze szczypiorkiem i twarożek smakowały wybornie. Prowadzacy zajęcia był w szoku, nie spodziewał się, że wielka micha guziku zostanie zjedzona. Każdy uczestnik mógł sobie zrobić własne masło i zabrać do domu. Tym , którym się udało zrobić masło, duma pojawiła się na twarzy. Mnie się udało! Jednak Alicja była pierwsza i dostała nagrodę.  Bardzo udane lekcje. Polecamy.
Halina Czajka