W piątek uczniowie klasy III poznawali etapy powstawania chleba: " Od ziarenka do bochenka". Następnie, poprzez kalambury, odgadywali polskie przysłowia związane z chlebem i pracą. Najbardziej spodobało im się przysłowie:" Chleb pracą nabyty bywa smaczny i syty". Tego dnia dzieci dowiedziały się o pięknym, polskim zwyczaju witania przybyłych gości chlebem i solą. Dzieci z III a zaprosiły pana Dyrektora do klasy, żeby powitać Go zgodnie z tradycją.

Szymon Meisner : Do naszej klasy przyszedł pan Dyrektor. Poczęstowaliśmy go kromką chleba z masłem i z ogórkiem. Pan Dyrektor pocałował chleb i uczynił na nim znak krzyża. Potem ukroił kromkę sobie, a następnie my zaczęliśmy kroić chleb i smarować masłem.

Aleksander Piotrowicz: Razem z panem Dyrektorem kroiliśmy chleb i go jedliśmy. Trwało to całą lekcję. Było fantastycznie, bo pierwszy raz rozmawiałem z panem Dyrektorem.

Nikodem Kaczmarek: Dzisiaj powitaliśmy pana Dyrektora pysznym chlebem przywiezionym przez panią. Pan Dyrektor ucałował chleb, a następnie ukroił kromkę i razem z nami jadł śniadanie. Wszyscy jedli z apetytem.

Amelia Obrachta: Pan Dyrektor przyszedł do naszej klasy na chlebową ucztę. Nikodem, mój kolega, kroił nam skibki. W klasie stał stół przykryty czerwonym obrusem, na obrusie była biała serweta, a na niej leżał chleb, była sól i ogórki pani Lidki. Byłam bardzo głodna i chleb bardzo mi smakował.

Igor Jerzyński: Kiedy weszliśmy do klasy zobaczyliśmy stół, na którym znajdował się chleb. Uczniowie się ucieszyli. Po chwili przyszedł pan Dyrektor, którego poczęstowaliśmy naszym chlebem. On pocałował chleb i zrobił znak krzyża na chlebie. Chleb był bardzo smaczny.

 

                                                                                              opracowała Halina Czajka